FAQ

Veel gestelde vragen
In een studie onder bijna honderd mensen die een psychedelische ervaring ondergingen met een aanpak vergelijkbaar met die van Awayk, gaf 78 procent aan: "Het was de grootste ervaring van mijn leven." Deze respons was zelfs waar voor mensen die al eerder psychedelica hadden gebruikt. Psilocybine veroorzaakt een algemene toename in openheid en verbondenheid, zowel met zichzelf, anderen als de natuurlijke wereld, en stimuleert zowel functionele als structurele neuroplasticiteit. Dit betekent dat het kan helpen om vastgeroeste patronen te doorbreken of te veranderen, wat zelfgroei mogelijk maakt.

Psilocybine kan ook helpen om onderdrukte emoties te accepteren in plaats van ze te vermijden. Deelnemers rapporteren meestal een verhoogde helderheid van geest en hernieuwd vertrouwen in hun waarden en prioriteiten. Ze krijgen nieuwe of versterkte inzichten in de betekenis van het leven en ervaren vaak een gevoel van opwinding, inzicht en versterkte verbinding met anderen, evenals een diepere relatie met de natuur. In veilige en ondersteunende omgevingen leiden deze effecten doorgaans tot een staat van verwondering, een verschuiving in het conceptuele kader, een verruimd vermogen tot liefde en een intens gevoel van verbondenheid.
Volgende vraag
Een psychedelische reis kan vol zijn van verwondering, gevoelens van liefde en verbondenheid of zelfs eenheid, maar wanneer je door de paden van je onderbewustzijn reist, kun je heel goed angsten en andere verborgen of onderdrukte emoties tegenkomen. Het worstelen met deze delen wordt vaak een "slechte trip" genoemd. Maar juist deze delen zijn vaak de reden waarom je voor dit avontuur kiest. Achter deze delen vind je vaak de diepste inzichten. Zoals Joseph Campbell het perfect verwoordt: "De grot die je vreest te betreden, bevat de schat die je zoekt."

Een belangrijk onderdeel van je voorbereiding is het aanleren van manieren om deze delen juist te benaderen met nieuwsgierigheid en ernaar toe te bewegen. Bovendien is "set en setting" de belangrijkste factor die de inhoud van psychedelische ervaringen bepaalt. De "set" omvat alles wat gerelateerd is aan de interne toestand van een persoon, inclusief persoonlijkheid, voorbereiding op de ervaring, intentie, evenals 'stemming, verwachtingen, angsten, wensen'. De "setting" betreft alles wat te maken heeft met de omgeving waarin de ervaring plaatsvindt. Voor beide bieden wij het allerbeste. Ons complete programma is ontworpen om je comfortabel en zen te maken, zowel in je geest (set) als in je lichaam (setting). Tijdens de ervaring zijn wij er om je door elke uitdagende situatie te begeleiden die je mogelijk tegenkomt. Wij zullen er bij elke stap van de reis voor je zijn.
Volgende vraag
Awayk biedt geen therapie aan. Ons belangrijkste doel is om je de diepste en meest waarachtige persoonlijke inzichten te laten ervaren, die zelfgroei of zelfactualisatie kunnen stimuleren. Maar maak je geen zorgen als je een onrustige geest hebt of trauma's hebt op te lossen. Wij bieden de ervaring aan in een veilige en compassievolle omgeving, omringd door de natuur. Met een uitgebreide voorbereiding en integratie, gebaseerd op de beste therapeutische praktijken in het veld, creëren we de perfecte en comfortabele set en setting om je eigen geest volledig op je gemak te verkennen.
Volgende vraag
Psilocybine (de actieve stof in magische truffels en paddenstoelen) is bewezen een van de minst schadelijke drugs te zijn die tot op heden ontdekt zijn. Psilocybine is niet verslavend en er zijn geen bekende gevallen van overdoses. Toch hanteren we een strikt protocol met betrekking tot leeftijd, trauma-geschiedenis, druggebruik (zowel voorgeschreven als recreatief) en (mentale) fitheid.

(Mentale) fitheid Psychedelica kunnen psychotische reacties veroorzaken bij mensen die worstelen met of een familiegeschiedenis hebben van psychische aandoeningen. We vinden het geweldig om andere manieren te vinden om de geest te verkennen voor degenen die zijn gediagnosticeerd met of een familiegeschiedenis (bloedlijn) hebben van schizofrenie of een andere psychische aandoening, zoals bipolaire stoornis (I of II), klinische depressie, PTSS, enz.
Ten tweede moet je in goede gezondheid verkeren zonder hartaandoeningen of hoge bloeddruk. Hoewel psilocybine een lage toxiciteit heeft, is in verschillende studies een stijging van de bloeddruk gemeld.

Trauma Iedereen heeft trauma's en een zekere manier om deze onder ogen te zien, is door middel van psychedelica. De ervaring kan soms beangstigend zijn, maar zoals Joseph Campbell het verwoordt: "De grot die je vreest te betreden, bevat de schat die je zoekt". Dit is zeer waar voor de psychedelische ervaring. De deelnemer moet bereid zijn zijn eigen trauma's en schaduw onder ogen te zien, en dit is niet altijd gemakkelijk. Samen zullen jullie deze (verborgen) trauma's verkennen in onze voorbereidingssessies met onze begeleiding. Op elk moment kunnen we het programma pauzeren als een van ons denkt dat een trauma op dit moment te groot is om te verwerken. We kunnen altijd extern advies inwinnen bij bevriende ervaren (psycho)therapeuten met kennis van psychedelica.

Druggebruik Minimaal een week voor de ervaring raden we aan om geen geestveranderende middelen te gebruiken (alcohol, wiet, illegale drugs of voorgeschreven medicijnen) en zelfs de inname van cafeïne zoveel mogelijk te verminderen. Als je voorgeschreven antidepressiva gebruikt, kun je de ervaring om veiligheidsredenen niet met ons ondergaan. Het gebruik van psychofarmacologische medicijnen zoals SSRI-antidepressiva kan interfereren met het serotonerge systeem en de effecten van psilocybine beïnvloeden.

Leeftijd Iedereen boven de 24 jaar is van harte welkom. Truffels zijn legaal in Nederland vanaf 18 jaar, maar op deze leeftijd is de hersenen nog flexibel en volop in ontwikkeling. We stellen de leeftijd op 24 jaar omdat we geloven dat er op deze leeftijd meer te winnen is.

We hanteren deze protocollen om samen met jou de beste keuze te maken of dit het juiste moment is voor deze ervaring. Bij twijfel vragen we advies aan bevriende ervaren (psycho)therapeuten met kennis van psychedelica.
Volgende vraag
Na inname zet ons lichaam psilocybine, een natuurlijke component in magische truffels, om in psilocine, dat precies past in de serotonine-receptoren in onze hersenen en verantwoordelijk is voor het induceren van de psychedelische toestand. De moleculaire structuur van psilocine past opmerkelijk goed in een specifieke serotonine-receptor (5HT2A) – als een sleutel in een slot. Serotonine is, net als dopamine, een neurotransmitter. Serotonine beheerst praktisch alle menselijke gedragsprocessen en speelt een dominante rol in het centrale zenuwstelsel.

Verschillende studies hebben overtuigend aangetoond dat psilocybine meer verbindingen bevordert tussen verschillende gebieden van de hersenen, waardoor nieuwe paden en andere denkwijzen ontstaan. Dit verbetert het algemene welzijn en bevordert neuroplasticiteit. Het opent een venster voor positieve verandering en transformatie.
Volgende vraag
Psilocybine, het actieve ingrediënt in magische truffels en paddenstoelen, is bewezen een van de minst schadelijke drugs te zijn die tot op heden ontdekt zijn. De risico's op langdurige negatieve effecten zijn minimaal. Om mogelijke risico's uit te sluiten, hanteren we een strikt selectieprotocol, waarbij we selecteren op leeftijd, druggebruik (voorgeschreven en recreatief), trauma-geschiedenis en (mentale) fitheid. Zie de vraag "Wat zijn de voorwaarden om aan dit avontuur te beginnen?" voor meer informatie.
Volgende vraag
De eerste verkennende gesprekken zijn kosteloos en er is altijd de mogelijkheid om te stoppen, zelfs als dat halverwege het proces is. Als je twijfels hebt, bespreek dit dan gerust met ons. We kunnen de planning aanpassen, het tijdelijk pauzeren of het geheel stoppen. We rekenen een eerlijk tarief voor onze inspanningen tot dan toe, en de deur blijft open om het programma af te ronden wanneer de tijd wél juist voor je is.
Volgende vraag
Zowel truffels als paddo’s bevatten psilocybine en zijn schimmels. Terwijl de paddo bovengronds groeit, blijft de truffel ondergronds. Beide worden door de schimmel gebruikt om zich voort te planten. Dit betekent dat er nauwelijks verschil is in hun samenstelling of effecten op mensen. In december 2008 werd de paddo illegaal in Nederland, maar de truffel bleef legaal.
Volgende vraag
Tijdens de één-op-één momenten zal er geen zorgprofessional aanwezig zijn. Ons selectieprotocol en onze programma's zijn samengesteld in samenwerking met gezondheidsspecialisten. Zij maken deel uit van ons team en bieden ons medisch advies en ondersteuning wanneer dat nodig is.

We raden je ook aan om zelf onderzoek te doen en meerdere informatiebronnen te raadplegen.