August 30, 2024
Maarten Lindenbergh

Waarom Magic Mushrooms Microdosen?

Psychedelica lijken helemaal in de mode te zijn en microdosing magic mushrooms is inmiddels een integraal onderdeel van de psychedelische renaissance. Microdosing is een methode waarbij kleine hoeveelheden van stoffen zoals magic mushrooms worden ingenomen om creativiteit, productiviteit en emotionele balans te verbeteren, zonder de volledige psychedelische visuele en lichamelijke effecten te ervaren. Dit is populair geworden dankzij pioniers zoals Paul Stamets, James Fadiman, en zelfs Albert Hofmann, de uitvinder van LSD, die 103 jaar oud werd. Maar wat is microdosing precies, en waarom voelen mensen zich erdoor aangetrokken?

Wat is Microdosing?

Microdosing houdt in dat je een kleine dosis van een psychedelische stof neemt—typisch 1/20 tot 1/10 van een “normale” dosis; zo weinig dat je geen intense trip en/of veranderingen in bewustzijn ervaart, maar genoeg om je scherper, empathischer, creatiever of gewoon gelukkiger te voelen. Dit is een trend geworden in plaatsen zoals Silicon Valley omdat mensen geloven dat het hen helpt beter te presteren op het werk en in hun privéleven. Hoewel wetenschappers nog uitgebreid onderzoek doen en de effecten niet bewezen achten, zweren veel mensen bij de voordelen van microdosing magic mushrooms in hun dagelijks leven.

Hoelang duurt microdosing? Magic mushrooms versus LSD

De directe effecten van microdosing variëren per individu en zijn afhankelijk van de dosering en de stof. LSD en psilocybine, de laatste van de twee zoals gevonden in magic mushrooms en truffels, zijn de twee meest gangbare keuzes. Er is nog niet veel onderzoek beschikbaar over microdosing, maar op basis van onze eigen ervaring, die overeenkomt met wat de meeste andere gebruikers melden, duren de effecten meestal ongeveer twee dagen. Op de eerste dag zijn de directe effecten zoals verhoogde focus, creativiteit, kalmte en mindfulness het meest tastbaar. Op de tweede dag voelt men echter meestal nog wat we een 'afterglow' noemen. Gedurende deze periode is het gebruikelijk om je meer geaard te voelen en een algemeen gevoel van kalmte en mindfulness te ervaren. Deze afterglow is de reden waarom de meeste mensen het volgende ritme gebruiken, algemeen bekend als het Fadiman Protocol.

Het Fadiman Protocol (microdosing schema)

Dag 1: 1e microdosing dag  

Dag 2: Overgangsdag  

Dag 3: Normale dag / Rustdag  

Dag 4: 2e microdosing dag  

Dag 5: Overgangsdag  

Dag 6: Normale dag / Rustdag  

Let op dat LSD illegaal is in de meeste landen, terwijl magic truffels legaal zijn in landen zoals Nederland en dus een meer toegankelijke optie kunnen bieden.

Wat zijn de voordelen van microdosing magic mushrooms?

Placebo

Onderzoek en anekdotisch bewijs, waaronder inzichten van neurowetenschapper Andrew Huberman, suggereren dat de voordelen van microdosing magic mushrooms kunnen overlappen met placebo-effecten. We zien een toename in empathie, focus, energie, creativiteit, emotioneel welzijn en probleemoplossend vermogen. Ondanks de discussie over het placebo-effect benadrukken de persoonlijke en anekdotische voordelen die door velen worden genoemd de waardevolle impact op hun leven.

Ervaring

Wij geloven, en zien in onze omgeving, dat de effecten van microdosing meestal sterker worden gevoeld door gebruikers die ooit een hoge dosis psychedelica hebben ervaren. Microdosing, bijvoorbeeld met magic mushrooms, veroorzaakt een subtiele verandering in ons geconditioneerde bewustzijn, waardoor we ons meer kunnen focussen, empathischer, mindful, enz. Een hoge dosis psychedelica doet hetzelfde, maar met een veel sterker effect. We geloven dat mensen die de effecten van een hoge dosis psychedelica hebben ervaren, de effecten van een kleinere dosis beter kunnen herkennen en benutten.

Wat doet microdosing magic mushrooms?

Oké, dit wordt een beetje technisch, omdat we gaan uitleggen hoe psychedelica werkt vanuit een neurologisch perspectief. Maar hé, we willen graag begrijpen hoe dingen werken, dus dit is voor de gelijkgestemde nerds :-).

Microdosing psychedelica zoals LSD en psilocybine beïnvloedt voornamelijk het serotonergische systeem van de hersenen door de serotonine 5-HT2A-receptoren te targeten, die cruciaal zijn voor het moduleren van neuroplasticiteit—het vermogen van de hersenen om zichzelf te reorganiseren en nieuwe neurale verbindingen te vormen. 

De interactie met 5-HT2A-receptoren triggert een cascade van neurochemische activiteiten, waaronder de afgifte van brain-derived neurotrophic factor (BDNF), een eiwit dat essentieel is voor de groei, het onderhoud en het overleven van neuronen. De rol van BDNF in neuroplasticiteit is goed gedocumenteerd, met toenames in BDNF die gecorreleerd zijn met verbeterde leer- en geheugenvaardigheden. Bovendien initiëren psychedelica een toename in glutamaat afgifte, een exciterende neurotransmitter die synaptische plasticiteit faciliteert, de basis van leren en geheugen. Deze glutamaat afgifte wordt geacht bij te dragen aan de cognitieve verbeteringen die door individuen die microdoseren worden gerapporteerd, waardoor een staat van verhoogd leren en probleemoplossend vermogen mogelijk wordt. Al het bovenstaande is bewezen voor hogere doses psychedelica. Onderzoek heeft aangetoond dat veel dierstudies die chronische dosering onderzoeken geen onderscheid maken tussen microdoses en hallucinogene doses, wat een belangrijk onderscheid kan zijn. Er is echter meer onderzoek nodig om de dynamiek beter te begrijpen.

Bovendien kunnen de psychologische effecten van microdosing magic mushrooms, zoals verhoogde emotionele balans en verbeterde creativiteit, ook worden toegeschreven aan deze neurobiologische veranderingen. De adaptieve neurale omgeving die door microdosing wordt bevorderd, kan helpen starre gedachtepatronen en gedragingen te doorbreken, waardoor een nieuw perspectief wordt geboden voor 'gezonde individuen' evenals voor degenen die lijden aan aandoeningen zoals depressie en angst.

Door de plasticiteit van de hersenen te versterken en de gezondheid van neurale netwerken te bevorderen, biedt microdosing met psychedelica een boeiend onderzoeksterrein voor niet-traditionele psychiatrische behandelingen. Het potentieel voor blijvende veranderingen in hersenfunctie en structuur door dergelijke minimale interventies is een specifiek onderzoeksgebied van belang.

Persoonlijke Ervaringen en Deskundige Inzichten

Zowel persoonlijke anekdotes als wetenschappelijk onderzoek dragen bij aan ons begrip van de voordelen van microdosing. Of het nu gaat om het verbeteren van creatieve output, het verbeteren van de geestelijke gezondheid, of gewoon het toevoegen van een subtiele opkikker aan het dagelijks leven, de praktijk blijft interesse en debat aantrekken.

Naarmate microdosing magic mushrooms steeds populairder wordt, is het duidelijk dat deze praktijk een unieke weg biedt voor individuen die hun mentale en emotionele welzijn willen verbeteren. Of het nu gaat om de subtiele verschuivingen in perceptie die het biedt of de meer diepgaande persoonlijke inzichten die gebruikers rapporteren, microdosing staat op het snijvlak van oude wijsheid en moderne wetenschap, en biedt een genuanceerd hulpmiddel voor persoonlijke ontwikkeling en welzijn.

Zelf hebben we dit ervaren en hebben we onze eigen microdosing best practices gecreëerd op basis van de bevindingen van Fadiman, en we delen het protocol graag met je. Als je dit in de praktijk wilt brengen, aarzel dan niet om contact op te nemen! Hoewel we geen microdoses verkopen, leggen we graag de praktische aspecten en voor- en nadelen in meer detail uit voordat je aan deze reis begint.

Verder je kennis over microdosing magic mushrooms vergroten

Veel van deze post is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Als je graag meer details wil weten over microdosing magic mushrooms, nodigen we je uit om hier te beginnen:

Luisteren: Huberman Lab. Dr. Huberman is een neurowetenschapper met uitgebreide kennis over psychedelica. Zijn podcast over psilocybine is zeer interessant; "How Psilocybin Can Rewire Our Brain."

Lezen: The Psychedelic Explorer's Guide. Een zeer praktisch boek over hoe psychedelica in het algemeen werken, inclusief een uitgebreide uitleg over microdosing.

Kijken: Ted Talk van Joseph Rootman - Microdosing Psychedelics: Small is Big. Joseph Rootman is een promovendus in het klinische psychologieprogramma aan de Universiteit van British Columbia en voerde een grootschalige studie uit naar microdosing.

Andere blogs

October 3, 2024
Maarten Lindenbergh
Waar moet je op letten als je Magische Truffels neemt?
De beste manier om magische truffels te gebruiken De populariteit van het gebruik van 'truffels' neemt snel toe in de westerse wereld. De wetenschap onderzoekt voornamelijk de gezondheidsvoordelen voor mensen met psychische aandoeningen, maar kijkt ook naar de blijvende positieve effecten op gezonde mensen. De mogelijke positieve effecten op persoonlijke ontwikkeling zijn enorm. Daarnaast zijn […]
Read More
October 3, 2024
Maarten Lindenbergh
Best way to take magic mushrooms
The popularity of taking “shrooms” is increasing all over the Western world. Science is looking into the health benefits mainly for people with mental health disorders but is also looking at the lasting positive effects on healthy people. The potential positive effects on personal development are enormous. And then there are the additional use cases […]
Read More
Blog overzicht